Vachoušek ukázal krásné gesto fair play

Vachoušek ukázal krásné gesto fair play

Aleš Roll
18.06.2020
Teplice
FAČR

Fotbal přináší i gesta fair play. Jedno takové ukázal šestnáctiletý útočník Teplic Tadeáš Vachoušek, po odpískaném pokutovém kopu se totiž rozhodčímu přiznal, že soupeřem faulován nebyl. Na základě jeho činu sudí penaltu odvolal a Vachoušek sklidil uznání a potlesk.

Běží jednatřicátá minuta utkání o 3. místo na Memoriálu Vlastislava Marečka mezi Spartou a Teplicemi. Letenský celek vede 3:1, ale do jejich pokutového území míří krásná přihrávka, na níž si nabíhá teplický kapitán Vachoušek. Míč přebírá, projde přes brankáře a pak upadne. Sudí píská faul a ukazuje, že se bude kopat penalta.

Útočník severočeského mužstva vstane, chvilku váhá a pak jde za rozhodčím. Tomu cosi říká a sudí vzápětí gestikulací ukazuje, že penaltu odvolává. Mezi diváky to zašumí a ozve se potlesk. I protihráči ze Sparty Vachouška uznale poplácávají po ramenou.

„Asi jsem jen zakopl o trávu, nebo já nevím, ale dotek tam žádný nebyl. Nejprve jsem to kopnout chtěl, jenže falu to nebyl, tak jsem šel za rozhodčím a řekl jsem mu, že to penalta nebyla,“ popisuje teplický kapitán a absolvent Regionální fotbalové akademie FAČR Ústeckého kraje.

vachy2.jpg

Jeho gesto je o to cennější, že Teplice mohly proměněnou penaltou snížit na 2:3 a znovu oživit šance na zvrat v utkání. „Byl by to sice kontaktní gól, ale i tak jsem se přiznal, takhle jsem branku dát nechtěl,“ vysvětluje šikovný útočník, syn někdejšího reprezentanta a hráče Teplic Štěpána Vachouška.

Teplice místo snížení ještě dvakrát inkasovaly, a i když v závěru klání Vachoušek přeci jen skóroval, prohru 2:5 už jen korigoval.

Teplický kouč Lukáš Přerost byl rád, jak kapitán jeho týmu situaci ve 31. minutě vyřešil. „Nejprve jsem měl pochopitelně radost, že budeme zahrávat pokutový kop, dobře jsem tu situaci neviděl. Ovšem jestliže tam kontakt vůbec nebyl, tak je správné, že jsme to takto vyřešili. Takový gól by nás asi netěšil. Co udělal Tadeáš, je v rámci fair play výborné gesto. Tak by to ve sportu mělo být,“ těší Přerosta.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS