FAČR ruší další akce, Valná hromada přesunuta na červen

FAČR ruší další akce, Valná hromada přesunuta na červen

Aleš Roll
07.04.2020
Plzeň
FAČR

Fotbalová asociace České republiky byla nucena v souvislosti s vyhlášeným a pokračujícím nouzovým stavem na celém území ČR nejen ukončit amatérské soutěže v probíhající sezóně, ale také zrušit či výrazně omezit nebo přesunout další tradiční akce, které každoročně figurovaly v jejím termínovém kalendáři.

Asociace se stále snaží o to, aby se dohrál alespoň letošní pohárový ročník MOL Cupu. Výkonný výbor FAČR na svém zasedání 7. 4. 2020 rozhodl o ukončení amatérských soutěží, stále však věří v řádné ukončení letošní pohárové sezóny, ve které zbývá sehrát už jen dva semifinálové zápasy (Sparta – Plzeň, Olomouc – Liberec) a následné finále.

Vedení asociace zároveň reaguje i na aktuální situaci kolem svolání Valné hromady FAČR, která byla původně naplánována na 29. května. „Výkonný výbor schválil odložení termínu Valné hromady na 18. června, což bylo druhé datum, které jsme měli v případě nutnosti v Olomouci rezervované. Věřím, že se v této druhé variantě sejdeme v rámci fotbalového hnutí již v mnohem klidnějších časech,“ konstatuje generální sekretář FAČR Jan Pauly.


Již v předstihu je jisté, že se neuskuteční 4. ročník turnaje Akademie Cup o pohár Karla Poborského pro věkovou kategorii U15, který měl být měřením všech devíti domácích Regionálních fotbalových akademií (RFA) a dalších elitních týmů: obou pražských „S“ a zahraničních hostů z Glasgow Rangers.

VV FAČR ukončil amatérské soutěže, pohár se odkládá

První část turnaje – tedy vzájemné souboje všech akademií – byla na programu od 8. do 10. června v Nymburku, 15. – 17. června mělo dojít k vyvrcholení Akademie Cupu, tedy souboje výběru týmu nejlepších akademiků s pozvanými hostujícími družstvy, v Praze na Strahově.

„Zrušení takové akce, která byla v posledních letech vždy vrcholem pro kluky, kteří akademie opouští, samozřejmě mrzí. Pro nás to bylo vždy skvělé měřítko, abychom viděli, jaký progres u nás akademici udělali. Jde o turnaj ve velké konkurenci, který v předchozích ročnících nám všem hodně ukázal. Nezbývá však než respektovat současná opatření a dělat maximum pro vyřešení současného problému,“ uvedl Karel Poborský, šéf projektu RFA.

V letošním roce dle očekávání nedojde ani na vyhlášení Cen Dr. Václava Jíry, při nichž dochází k oceňování vybraných osobností, které přispěly k rozvoji fotbalu na regionální i celostátní úrovni.

„Ceny Dr. Václava Jíry pro letošní rok nerušíme úplně, s ohledem na momentální stav je však budeme komunikovat jiným způsobem než tradičním vyhlášením a oceněním laureátů na slavnostním ceremoniálu. V úvahu přichází podobná forma, jakou jsme volili při anketě Fotbalista roku 2019, tedy oznámení výsledků na webových stránkách asociace a sociálních sítích,“ uvedl Michal Jurman, ředitel Oddělení komunikace FAČR.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS