Na kempech reprezentace U15 pomáhají i šéftrenéři RFA

Na kempech reprezentace U15 pomáhají i šéftrenéři RFA

Aleš Roll
26.05.2021
Plzeň
FAČR
Hradec Kr.

Česká reprezentace do 15 let se tvoří na pěti výběrových kempech. Těch se jako asistenti hlavního kouče Karla Havlíčka zúčastňují i šéftrenéři regionálních fotbalových akademií, krajští grassroots trenéři mládeže či jiní trenéři z regionu.

Braškově nedaleko Kladna. Sešli se na něm nejlepší fotbalisti z Prahy, Karlovarského a Plzeňského kraje.

Výběrových kempů je celkem pět, na každém kempu se předvedou hráči z několika krajů. Trenér Karel Havlíček vybírá z celkem asi 140 hráčů. Poslední kemp proběhne o víkendu 29.-30. května na jižní Moravě.

Výběrových kempů se kromě stabilních asistentů Josefa Vlčka a Karla Pitáka, zúčastňují i další. Mezi asistenty bývají krajští grassroots trenéři mládeže (GTM KFS), nebo šéftrenéři Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA). Důvodem je fakt, že mají největších přehled o mladých hráčích z daného regionu.

„Mě tato práce ohromně baví a naplňuje. Na výběrových kempech jsou nejlepší hráči ze všech krajů a tvoří se tady jádro reprezentace U15. Kluci k tomu přistupují maximálně zodpovědně a je na nich vidět, že se chtějí v národním týmu prosadit,“ říká Luboš Zákostelský, někdejší ligový fotbalista Liberce či Blšan, později trenér v profesionálních soutěžích, dnes krajský grassroots trenér mládeže pro Prahu.

V posledních letech pracuje u mládeže. I proto si všímá, že kvalita mladých hráčů rok od roku roste. „Všechny kraje se obrovsky zvedly. Grassroots trenéra mládeže dělám pátým rokem a úroveň šla i díky regionálním fotbalovým akademiím ohromně nahoru. Je to jen dobře, protože kluci mají kvalitní zázemí a kvalitní možnost trénování. Kvalita hry a reprezentace se posouvá, a přesně to potřebujeme,“ hodnotí Zákostelský.


Na čtvrtém výběrovém kempu v Horním Bezděkově byli i čtyři současní hráči Regionální fotbalové akademie Plzeňského a Karlovarského kraje (Sutr, Volfík, Chalupa, Kucharik). Jako asistent pak šéftrenér akademie Vítězslav Hejret.

„I v této věkové kategorii se ukazuje, že se hraje strašně rychle. Někteří hráči mají ve zvyku držet míč delší dobu, ale tady v reprezentaci se ukázalo, že je to nemožné. Rozhodovací proces jednotlivců a hra samotná musí být mnohem rychlejší,“ všímá si šéftrenér RFA Plzeňského kraje Hejret.

Reprezentační kategorie U15 je první, s níž se mohou hráči ve svých kariérách setkat. Pro všechny zúčastněné to byl vůbec první kontakt s reprezentačním dresem. I proto byla na některých vidět nervozita.

„Pro hráče je tento kemp důležitý. Dá jim hodně zkušeností a je to pro ně motivace, aby se v reprezentaci udrželi i dál. Je na nich vidět i velká odpovědnost, jsou rádi, že mohou reprezentovat. Někoho toto vědomí ale svazuje a je nervózní, jiný to neřeší,“ popisuje Jiří Strnad, další z asistentů na kempu v Horním Bezděkově, člen Úseku trenérů Fotbalové asociace České republiky.

Jako současný trenér starších žáků Motorletu měl Strnad na kempu jednoho svěřence (Liška), další však fotbalově ovlivnil ve Slavii. „Pět let jsem vedl tento ročník narození (2006) ve Slavii, čtyři roky v Motorletu, hodně hráčů tedy znám, hodně jsem jich trénoval, takových deset až patnáct mi prošlo pod rukama. Jsem rád, že tu s nimi můžu být, pro mě je to velmi cenná zkušenost,“ uzavírá Strnad.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS