Budoucí akademiky nerozhodil ani déšť

Budoucí akademiky nerozhodil ani déšť

Aleš Roll
23.06.2020
Pardubice
FAČR

Regionální fotbalové akademie FAČR (RFA) již kompletují seznamy hráčů, kteří v novém školním roce 2020/2021 nastoupí do kategorie U14. V některých akademiích vrcholí závěrečné výběrové kempy. Jako třeba v RFA Pardubického kraje, která s hráči vyrazila na tři dny do Ústí nad Orlicí.

„Dobrá levá. Jdi hlouběji. Zkontroluj si prostor, nooo, tak je to super!“ ozývá se na fotbalovém hřišti v Ústí nad Orlicí. Po place pobíhá třiadvacet kluků a tupý zvuk doteku kopačky s míčem doplňují povely trenérů.

A do toho všeho hustě prší.

„Nejsme z cukru, aby nás to rozhodilo,“ upozorňuje Miroslav Jirka, hlavní trenér budoucí kategorie U14. „Řekl bych, že nám prší štěstí, všichni kluci jsou zdraví, baví je to a pracují výborně,“ pochvaluje si.

Závěrečné výběrové kempy jsou až na samotném vrcholu pyramidy dlouhého a pečlivého výběru hráčů. Možní adepti pro vstup do akademií jsou pozorováni už od věku 10 let, tedy čtyři rok před vstupem do RFA. Okruh hráčů se postupně zužuje a smlouvu pro vstup do akademie FAČR dostane nakonec zhruba dvacítka chlapců z kraje.

„Každý rok si ale necháváme zadní vrátka a několik volných míst. Stává se třeba, že se nám nějaký hráč líbí, jsme o něm přesvědčeni, ale ještě třeba není připraven na bydlení na internátě a podobně. U těchto kluků se to pak rychle mění, za půl roku nebo za rok dospěje, a protože je na tom fotbalově stále skvěle, přijmeme ho později,“ vysvětluje Ladislav Matras, šéftrenér RFA Pardubického kraje.

Na závěrečný výběrový kemp pardubické akademie do Ústí nad Orlicí tentokrát dorazili hráči, o nichž už mají trenéři jasno. Jen trojice brankářů se pere o poslední volnou vstupenku mezi fotbalovou elitu pardubického kraje. „Jednoho už máme vybraného a druhého k němu přibereme tady,“ přitakává Matras.

Hráči narození v roce 2007 mají na třídenním kempu náročný program. Kromě dvoufázového tréninku je čeká také posilovna nebo aktivity na utužování party. „Připravili jsme i teambuildingový program, jsou to různé odpolední a večerní hry. Chceme hráče lépe poznat a objevit třeba i jejich negativní stránky, abychom na ně byli připraveni,“ usmívá se hlavní trenér budoucích akademiků Jirka.

S novými hráči je spokojený, nástrahami dlouhé cesty výběru prošli podle Jirky šikovní hráči. „Tento nový ročník se mi zdá hodně šikovný. Jsou to hráči, kteří opravdu stáli o to být v akademiích, udělali pro to všechno, jak v rámci školy, tak v rámci tréninkového cyklu. Mají velký potenciál a teď je na nás, abychom to rozvíjeli. Naším úkolem je z nich vychovat nejen dobré fotbalisty, ale i dobré lidi,“ zdůrazňuje Jirka.

I třináctiletým hráčům se na kempu líbí. Poslouchají pokyny trenérů, neremcají a vůbec jim nevadí, že trénují dvě hodiny v dešti, odcházejí celí promočení a odpoledne jdou na další směnu a opět jim prší. „Je to tady moc pěkné,“ pochvaluje si po tréninku Matěj Kvaček ve vodou nasáklém dresu. Nabídnuté šance vstupu do akademie si ohromně váží a na nový školní rok už se těší. „Zdá se mi to jako skvělý koncept, už od mala jsem nad tím přemýšlel a jsem moc rád, že v akademii můžu být,“ říká.

V pardubické RFA už tedy mají téměř vybráno. A všichni věří, že z nových akademiků budou jednou úspěšní hráči. „Myslím, že tihle kluci mohou myslet na to, že se jednou v budoucnu fotbalem budou živit,“ uzavírá Jirka.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS