Absolvent RFA Daněk sbírá ligové starty

Absolvent RFA Daněk sbírá ligové starty

Aleš Roll
08.06.2020
Olomouc
FAČR

Kryštof Daněk je absolventem Regionální fotbalové akademie FAČR Olomouckého kraje. Je mu sedmnáct let, ale už sbírá ligové starty. Po jeho premiéře v dresu Sigmy Olomouc ho chválil i trenér hanáckého celku Radoslav Látal.

ž na podzim byl Kryštof Daněk zařazen k A-týmu Sigmy, pomohla mu k tomu forma v olomoucké U19, kde během první části sezony nasázel 13 branek a na 5 přihrál. V zimě absolvoval s prvním týmem Sigmy přípravu a v březnu nastoupil poprvé v „áčku“ jako střídající ve vítězném čtvrtfinále MOL Cupu proti Jablonci. Po koronavirové pauze ho čekal další posun v kariéře – první ligový start na hřišti Slovácka.

„Je to super, nikdy bych nečekal, že to přijde tak brzo. Jsem strašně rád, že mi dal trenér šanci v takto mladém věku. Moc jsem si to užil,“ svěřil se Daněk webu sigmafotbal.cz po remíze 0:0 na konci května.

Mladý záložník dostal svou první ligovou šanci 19 minut před koncem základní hrací doby a byl za svůj výkon na Slovácku pochválen. „Dali jsme tam Daňka, který nám uběhal to, co jsme po něm chtěli, hra se nám potom zklidnila. Měli jsme problémy ve středu hřiště a Kryštof nám to tam pokryl. Splnil, co měl,“ prohlásil Látal, kouč Olomouce.

_JTA3544_mensi.jpg

V další duelu s Příbramí naskočil znovu, tentokrát na 21 minut. Do následujících dvou ligových zápasů sice Daněk nezasáhl, Martin Kotůlek, vicemistr Evropy z roku 1996, který ho v Regionální fotbalové akademii Olomouckého kraje vedl, se domnívá, že další šance pro šikovného záložníka přijde brzy. „Kryštof se zatím otrkává, sbírá zkušenosti, ale v nedaleké době se dočkáme, že dostane třeba šanci i v základní sestavě,“ věří Kotůlek.

Šéftrenéra RFA Olomouckého kraje Kotůlka nepřekvapilo, že Daněk dostal šanci již v 17 letech a stal se tak historicky čtvrtým nejmladším hráčem, který kdy za Sigmu nastoupil (17 let, 4 měsíce a 21 dnů). „Čekal jsem to. Myslím si, že je to obrovský talent, co se týká fotbalového myšlení i hráčské osobnosti,“ tvrdí olomoucká legenda.

Kotůlka těší i fakt, že se ukazuje smysl jeho práce i všech jeho kolegů nejen v Olomouci, ale i v dalších osmi Regionálních akademiích FAČR. „Jsem velmi rád, protože jsem říkal, že do pěti let by se mělo ukázat, zda naše práce v akademiích přinese ovoce. A Kryštof ještě o rok předběhl moje očekávání. Myslím si, že v sedmnácti nebo osmnácti by nejlepší kluci z akademií měli nakouknout do A-týmů ligových mužstev,“ uzavírá.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS