Regionální fotbalové akademie se připravují na nový školní rok

Regionální fotbalové akademie se připravují na nový školní rok

Aleš Roll
20.05.2020
FAČR

Činnost Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA) pandemie koronaviru ochromila, realizační týmy a vedení celého úseku se však chystá na nový školní rok a doufá, že od září již RFA poběží ve standardním režimu.

„Situace je momentálně taková, že jsme v akademiích prakticky uzavřeli ročník. Hráče jsme předali mateřským klubům, které s nimi pomalu začínají trénovat. Docházejí tam také naši trenéři z RFA, aby jim s tréninky pomohli,“ popisuje situaci Karel Poborský, ředitel Úseku elitní mládeže FAČR a vedoucí regionálních fotbalových akademií.

I během nouzového stavu ale vedení RFA výkonnost svých svěřenců alespoň na dálku ovlivňovalo. Doporučilo jim jídelníček, hlídalo jejich sportovní kondici přes systém XPS, zadávalo domácí cvičení i s využitím videonahrávek projektu FAČR Trénuj doma.

„Nezastírám ale, že do standardního režimu to má bohužel daleko a že nás pandemie v tomto směru postihla naprosto zásadně,“ doplňuje Poborský.

Zrušen musel být i červnový turnaj Akademie Cup, v rámci něhož mělo nejprve v Nymburce dojít k měření sil mezi jednotlivými akademiemi, jejich výběr by se pak na Strahově střetl s pozvanými hostující družstvy včetně skotského Glasgow Rangers.

poborsky2.jpgNeruší se naopak olympiáda v angličtině, která umožní nejlepším akademikům odletět, dle vývoje koronavirové situace, na krátkou stáž do jednoho ze zahraničních klubů.

Trenéři nouzového stavu využili k nezbytné administrativní činnosti a naplánování důležitých tréninkových modulů pro nový školní rok akademií.

„Dalo nám to prostor k věcem, které nejsou úplně populární, jako papírování, doplnění údajů do XPS, což je náš systém, přes který sledujeme kompletní databázi, čísla z fyzických testů hráčů, školní prospěch, chování, index hráče a tak dále,“ dodává šéf akademií Poborský.

Od září by měly RFA zahájit standardní režim. Už v červnu ale dojde k setkání šéftrenérů všech akademií, kteří budou ladit jednotnou metodologii a v srpnu čeká realizační týmy třídenní seminář.

Týden před začátkem školního roku navíc proběhne adaptační kurz pro všechny nově přijaté akademiky.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS