Finále olympiády v angličtině v RFA se blíží

Finále olympiády v angličtině v RFA se blíží

Aleš Roll
22.05.2020
FAČR

Život v Regionálních fotbalových akademiích FAČR (RFA) se sice kvůli pandemii koronaviru dočasně zastavil, olympiáda v anglickém jazyce v RFA však běží dál. V posledním květnovém týdnu je na programu regionální kolo, v polovině června čeká akademiky pražské finále.

V současností probíhá již čtvrtý ročník olympiády. Od října do června dostávají hráči RFA s týdenní pravidelností anglická slovíčka, slovní spojení či fráze, vztahující se každý měsíc ke konkrétnímu článku či videu.

Hráči v průběhu roku plní průběžné testy a úkoly ve svých akademiích, nově od letoška každý měsíc vyplňují online krátký dotazník obsahující otázky na slovíčka, info z videa či článku nebo i osobní otázky.

„Kvůli koronavirové situaci jsme v akademiích prakticky uzavřeli ročník, ovšem běží nám anglická olympiáda a její finále se uskuteční na konci školního roku. Zhruba dvacet finalistů se setká u nás na FAČR, kde budou dělat testy. Ti nejlepší, pokud to epidemiologická situace dovolí, odjedou na takovou ministáž do některého zahraničního klubu. V minulosti jsme byli například u Pavla Nedvěda na Juventusu, nebo na Manchesteru United. To je pro kluky velice příjemné a je to pro ně velká výzva,“ popsal Karel Poborský, ředitel Úseku elitní mládeže a vedoucí RFA.

Regionální kola, tedy finále v rámci jednotlivých akademií, jsou na programu ve čtvrtek 28. května formou online testů, zhruba v polovině června ti nejlepší z krajů poměří síly ve finále v sídle FAČR v Praze na Strahově.

Součástí finálového kola býval v minulosti trénink pod vedením českých a kanadských trenérů na stadionu Přátelství, který byl veden v angličtině, a hráči si zatrénovali se svými vrstevníky z kanadského týmu Cobras Ottawa. O tuto část letos bohužel finalisté kvůli pandemii koronaviru přijdou.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS