Poborský: Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže

Poborský: Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže

Aleš Roll
30.05.2020
FAČR

Jedním ze základních cílů Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA) je výchova talentovaných mladých fotbalistů. Ti to ve svých kariérách mohou dotáhnout třeba i do reprezentačního A týmu. „Akademie dnes nastavují trend výchovy mládeže,“ říká Karel Poborský, ředitel Úseku elitní mládeže a vedoucí RFA.

Plní akademie to, co od nich očekáváte?

Zatím ano. Akademie mají dva hlavní cíle. Jedním je výchova talentované mládeže. V rámci kraje vybereme 25 nejtalentovanějších a těm se dá maximální servis. Výhoda je v tom, že kluci dostanou to nejlepší, ale přitom nikam nepřestupují, zůstávají ve svém mateřském oddíle. Klubům se to také líbí, protože my jim hráče zkvalitníme a po dvou letech jim je zase vrátíme zpět.

A druhý cíl akademií?

Ten je v tom, že celá fotbalová veřejnost najednou zjistila, že i trenér žákovské kategorie musí být profesionálně zaplacen, že to má jako hlavní zaměstnání a nedělá to po práci někdy večer. Také nastavujeme dětem správné stravovací návyky. Snažíme se je rozvíjet také po psychické stránce, jsou to pořád děti, a tak máme k dispozici psychologa. Druhým cílem akademií je tedy to, že nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.

Co by se ještě dalo zlepšit?

Rezervy máme v tom, že kluci přijdou nějak připraveni, ale chybí jim všestrannost. Když jsem byl kluk, dělali jsme každý tři až pět sportů. V tom se doba změnila a kluci to dnes nemají, jsou zaměřeni jen na jeden konkrétní sport. Když dítěti třeba už v šesti letech tatínek nebo děda řekne, budeš fotbalistou, ostatní sporty pro něj prakticky končí.

Což způsobuje absenci pohybové všestrannosti.

Přesně tak. Ihned po nástupu hráčů k nám do akademií doháníme jejich atletickou a pohybovou průpravu celkově, což nás limituje a bere nám to čas. V tom bychom se chtěli zlepšit, zaměřit se ještě do mladších kategorií a připravit děti lépe po stránce pohybové všestrannosti. Aby se kluci mezi třináctým a patnáctým rokem mohli u nás v akademiích soustředit jen na fotbal a atletické a pohybové dovednosti měli už dávno vstřebané.

Jak toho chcete docílit?

Úkol číslo jedna je, aby se změnily školní osnovy, aby tělocvik plnil funkci tělocviku, aby to nebyl předmět, který je ve škole trpěný. Neexistuje třeba aprobace tělocvikáře pro první stupeň. Už toto ukazuje, že dítě si velice těžko vypěstovává vazbu na sport jako takový. Je to podle mě obrovské téma pro sport, nejen pro fotbal, téma pro Milana Hniličku a Národní sportovní agenturu, pro ministra školství, aby se na to zaměřili a vrátili sport zpět do škol. Myslím, že sport už obecně pochopil, že my můžeme budovat akademie, jaké chceme, ale děti přijdou stejně zanedbané a těch, co sportují, je logicky mnohem méně.

poborsky2.jpgJste spokojen se spoluprací s mateřskými kluby hráčů?

Po čtyřech letech, kdy akademie fungují, nemáme problémy s komunikací s kluby. Naopak, kluby to kvitují, my jim totiž vytvoříme skvělé prostředí pro vývoj hráče, který ale zůstává jejich. Spolupracujeme i s kluby, které mají vlastní akademie a hráče k nám neposílají, navzájem se obohacujeme, učíme se jeden od druhého. Ale prostor pro zlepšení tam určitě je.

Inspirujete se i v zahraničí?

Proč nepoužít věci, které fungují jinde, proč ztrácet čas, ověřováním něčeho, co už jinde používají a přináší to výsledky. Díváme se do zemí velikostí podobných Česku, myslím tím třeba Belgii nebo Rakousko, jezdíme do akademií, inspirujeme se tamními fotbalovými svazy. V zahraničí ale stejný projekt, jako je náš, není. Inspirujeme se v cizině a pak to dosazujeme do našeho konceptu, který je víceméně originál. Ve velkých fotbalových zemích to dělají jen na bázi klubových akademií, někde to mají na principu reprezentací, dělají delší reprezentační srazy, větší soustředění, kde mohou mladé talentované hráče ovlivňovat i mimo jejich klub.

Vnímají mladíci z akademií, že za sebou máte skvělou kariéru?

Je to spíše otázka pro ně. Ale cítím to, respekt tam je. V projektu máme zapojených spoustu vynikajících fotbalistů, třeba Petr Kouba nebo Martin Kotůlek, medailisté z EURO 1996. Ale i hodně dalších zajímavých jmen. Myslím, že děti vzory v akademiích najdou, a domnívám se, že by to tak mělo být.

Regionální fotbalové akademie (RFA)

RFA jsou zaměřeny na rozvoj fotbalově talentovaných hráčů v mládežnických kategoriích 14 a 15 let.

Projekt vznikl v roce 2015.

Nacházejí se v Plzni, Českých Budějovicích, Teplicích, Jihlavě, Brně, Pardubicích, Olomouci, Karviné a Ostravě.

Hlavním záměrem projektu je centralizace talentů a vytvoření nadstandardních výchovně vzdělávacích podmínek pro pohybově nadané hráče.

Dílčím cílem RFA je zvýšení konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni v mládežnických reprezentačních kategoriích.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS