Šéftrenéři RFA vytvářeli vzorová herní cvičení

Šéftrenéři RFA vytvářeli vzorová herní cvičení

Aleš Roll
03.06.2020
FAČR

Šéftrenéři Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA) se sešli v Praze, aby společně ladili tréninkovou koncepci RFA pro nadcházející období. Ta je důležitá proto, aby všechny akademie pracovaly z pohledu tréninku jednotně a co nejvíce optimalizovaly vývoj mladého hráče.

Regionální fotbalové akademie jsou určeny nejtalentovanějším hráčům v kategorii U14 a U15. Projekt těmto mladým fotbalistům vytváří nadstandardní výchovně-vzdělávací podmínky a nastavuje trend výchovy mládeže.

RFA připravují hráče dle obecných herních principů nastavených FAČR a mají jednotný tréninkový proces. Právě kvůli odsouhlasení vzorových tréninkových cvičení se na začátku června sešli šéftrenéři všech akademií.

„Jsme tady, abychom vytvořili vzorová cvičení pro každý modul v rámci dvouletého cyklu v regionálních fotbalových akademiích. Máme určitý tréninkový program, který obsahuje tematicky dané moduly a herní principy, které by se měly ve zvolených cvičeních vyskytovat v co nejvyšší míře,“ vysvětluje Pavel Frýbort, manažer rozvoje a kontroly FAČR.

Šéftrenéři z celkem devíti akademií prezentovali připravená tréninková cvičení prostřednictvím informačního systému XPS v pohyblivých nebo statických animacích. Pak o nich společně diskutovali, připomínkovali je, případně je modifikovali a vybírali nejvhodnější herní cvičení, která budou co nejlépe utvářet fotbalovou osobnost hráče kategorie U14.

„Konzultace mezi trenéry je to nejdůležitější. Dříve jsme pracovali víceméně jinak, dnes se sjednocujeme, abychom byli koncepčně stejní a aby tím pádem vznikla propojitelnost k vyšším věkovým kategoriím a směrem k reprezentaci,“ pochvaluje si Mario Rossi, šéftrenér RFA Jihomoravského kraje.

Diskuze mezi trenéry byla při tomto setkání v sídle FAČR obsáhlá a někdy i dost vášnivá. Zástupci akademií však právě toto vzájemné obohacování vnímají jako hlavní pozitivum. „Jsem potřetí na tomto dvoudenním semináři, je to vždy živé, ale jsem rád, že každý trenér je jiný a přinese do diskuze něco jiného. Vždy ale padají pozitivní názory a nakonec se sjednotíme, za což jsem velice rád,“ doplňuje Rossi.

Nastavení co nejideálnější tréninkové koncepce a tím pádem co nejvyšší optimalizace hráčova vývoje je jedním z hlavních cílů RFA. „Dlouhodobě tady nebyla vytvořena koncepce pro mladší a starší žáky. Teď už po ní volají i sami trenéři z menších oddílů, sami by chtěli předlohy, jak cvičení provádět a co vlastně nacvičovat. Tohle je pro ně návod,“ potvrzuje Martin Kotůlek, vicemistr Evropy z roku 1996 a nynější šéftrenér RFA Olomouckého kraje.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS