Jurásek, další absolvent RFA v lize

Jurásek, další absolvent RFA v lize

Aleš Roll
30.11.2020
Karviná
FAČR

Útočník Matěj Jurásek je absolventem Regionální fotbalové akademie Moravskoslezského kraje a odchovancem MFK Karviná. V 17 letech už začíná ochutnávat dospělý fotbal. V dresu mistrovské Slavie už zaznamenal prvoligový debut, dokonce i start v základní sestavě.

Matěj Jurásek je dalším absolventem Regionálních fotbalových akademií Fotbalové asociace České republiky, který už se dostal na prvoligový trávník. V 8. ligovém kole nastoupil v dresu Slavie na závěrečných 13 minut na hřišti Opavy, kde červenobílí zvítězili vysoko 6:0.

„Je to skvělý pocit. Jsem rád, že se mi to povedlo už v tak mladém věku, je mi teprve sedmnáct. Téhle zkušenosti si hodně cením a mám skvělou motivaci k další práci a budu tvrdě pracovat na tom, abych měl další starty v A-týmu,“ řekl pro slávistický web po svém debutu v nejvyšší soutěži mladý útočník.

Dvakrát už se ofenzivní hráč reprezentace do 18 let objevil také na lavičce Slavie v Evropské lize, v obou zápasech proti francouzskému Nice.

V neděli ho ale čekalo zatím největší ocenění. V domácím duelu s Brnem si ho slávistický trenér Jindřich Trpišovský vybral do základní sestavy. „Dozvěděl jsem se to v sobotu na tréninku, vůbec jsem to nečekal. Ale potěšilo mě to, kluci mi gratulovali a říkali, ať se dobře připravím. Nervózní jsem byl jen v sobotu před usnutím, snažil jsem se promítat si v hlavě situace, které by mohly nastat,“ líčil po utkání Jurásek.

_TAU4636.JPGZaujal zejména svou rychlostí a dynamikou, podle statistik byl dokonce s rychlostí přes 34 km/h v tomto kritériu nejlepším v utkání. „Juras má skvělé dispozice, v tréninku se nám líbí a taky byl v prvním poločase náš nejnebezpečnější hráč,“ chválil ho po remíze 1:1 s Brnem trenér červenobílých Trpišovský.

Jeho fotbalovou cestu bedlivě sleduje i Kamil Papuga, šéftrenér Regionální fotbalové akademie Moravskoslezského kraje, kterou Jurásek absolvoval. „Máme z něj obrovskou radost, Matěj je super kluk,“ říká Papuga.

V karvinské RFA strávil Jurásek, tehdy jako hráč MFK Karviná, oba ročníky, tedy kategorie U14 a U15. Ihned po absolvování akademie dostal nabídku z Prahy. „Když od nás odcházel, nebojím se říct, že to byl náš nejlepší hráč na Akademie Cupu. Hned se mu ozvala Slavia a on tam přestoupil. Přáli jsme mu to, i když nás patrioty možná trochu mrzelo, že nezůstal v nějakém klubu v kraji,“ vzpomíná s úsměvem Papuga.

Juráska si vybavuje jako jednoho z nejnadanějších hráčů v karvinské RFA. I když na začátku jejich společné cesty to vypadalo všelijak. „Měli jsme o něm zprávy, že je to frajírek a že je nezvladatelný, ale když od nás odcházel, tak říkali ti, co ho znali dříve, že je to úplně jiný Mates, že se změnil. Já jsem ho měl strašně rád a za sebe říkám, že to byl správný kluk, jakého si přeje každý trénovat,“ říká Papuga.

Jurásek je na začátku své fotbalové cesty, která se ještě může kdykoliv zvrtnout, Papugovi však dělá radost, že první absolventi akademií se již začínají objevovat na prvoligových hřištích a v profesionálním fotbale. „S tím jsme akademie zakládali, a proto jsme do toho šli. Kluků přibývá a ukazuje se, že naše práce má smysl a že ji děláme dobře,“ pochvaluje si šéftrenér RFA v Ostravě a Karviné.

Další absolventi Regionálních fotbalových akademií s prvoligovým debutem:

hráč věk akademie debut v klubu
Kryštof Daněk 17 let RFA Olomouckého kraje Olomouc
Lukáš Endl 17 let RFA Jihomoravského kraje Brno
Michal Ševčík 18 let RFA Jihomoravského kraje Brno
Samuel Šimek 18 let RFA Pardubického kraje Pardubice
Petr Kůrka 18 let RFA Pardubického kraje Pardubice
Daniel Fila
18 let RFA Jihomoravského kraje Brno
David Jambor 17 let RFA Jihomoravského kraje Brno

_TAU4105.JPG

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS