Matyáš Poturnay z RFA Jihočeského kraje uspěl s reprezentací na turnaji v Itálii

Matyáš Poturnay z RFA Jihočeského kraje uspěl s reprezentací na turnaji v Itálii

Aleš Strouha
09.05.2022
Č. Budějovice
FAČR

Velmi vydařené období prožívá člen RFA Jihočeského kraje a člen týmu AC Sparta Praha Matyáš Poturnay. Talentovaný obránce se Spartou vede ligu, zároveň se podílel na výhře svého týmu v Memoriálu Vlastislava Marečka a navíc s reprezentací do patnácti let odehrál vydařený turnaj Delle Nazioni 2022 v Itálii.

Matyáši, jak vypadaly tvé první fotbalové kroky?
S fotbalem jsem začínal ve čtyřech letech v našem městečku Lomnice nad Lužnicí, které je na jihu Čech kousek od Třeboně. Tehdy mě tam trénoval můj táta a tam moje kariéra v podstatě začala. Přibližně v osmi letech jsem odešel na hostování do Dynama České Budějovice. Zároveň jsem jezdil na nejrůznější kempy pořádané Spartou Praha a právě na Sparta kempu si mne vyhlédl pan Jůza. Sparta mne dále sledovala během turnajů a pak přišla nabídka, abych přestoupil do Sparty.

Jsi hráčem Sparty Praha a zároveň členem RFA Jihočeského kraje. Jak jde toto skloubit dohromady?
Můj režim je takový, že od pondělí do čtvrtka jsem v Českých Budějovicích v Regionální akademii. Na závěr týdne se pak v pátek přesouvám do Prahy a trénuji na Spartě. Takto to budu mít teď do konce školního roku. V létě v akademii končím, přesouvám se na školu do Prahy a se Spartou budu trénovat již normálně celý týden.

Jak vypadá režim člena RFA? Můžeš popsat takový klasický týden v rámci regionální akademie?
V pondělí, úterý a ve čtvrtek máme klasické odpolední tréninky. Ve středu pak máme místo tréninku regeneraci, kompenzaci a bazén. V rámci klasického týdne máme vždy také v úterý a ve čtvrtek ranní trénink od sedmi ráno. Tréninky máme také v rámci tělocviku, kdy trénujeme vždy dvě hodiny od desíti do dvanácti. To je asi hlavní odlišnost ve fungování akademie, máme více sportovních tréninkových jednotek.

V RFA České Budějovice máš za sebou dva roky. Jak bys je hodnotil a máš pocit, že je působení v akademii pro tebe přínosem?
Mám z toho velmi dobrý pocit. Myslím, že lidé v naší akademii se maximálně snaží, aby podpořili co nejlepší rozvoj nás, hráčů. Je o nás výborně postaráno a věřím tomu, že ty dva roky v akademii nám v našem rozvoji pomohou.

Spolu se závěrem školního roku skončí i tvé působení v RFA. Jaký tedy bude tvůj další fotbalový postup?
Byl jsem přijatý na školu v Praze a zároveň se tedy přesouvám do Sparty, kde budu již plnohodnotným hráčem klubu. Bydlet budu na intru v Praze a bude ze mne Pražák (s úsměvem).

Máš pocit, že tvé působení v RFA a ve Spartě pomohlo k tomu, abys byl nominovaný do reprezentace hráčů do patnácti let?
Je to tak. Je jasné, že trenéři reprezentace jsou s trenéry akademií i Sparty v kontaktu a že si řeknou, kdo na tom jak aktuálně je. Navíc pan trenér Havlíček se na nás byl v akademii také podívat, takže informace o nás má více než dobré. Je jasné, že působení v akademii mělo na mou nominaci do reprezentace velký vliv.

Právě s reprezentací do patnácti let jsi absolvoval turnaj v Itálii, kde jste dosáhli mimořádného úspěchu, když jste v konkurenci jedenácti týmů skončili na druhém místě. Jak tento turnaj hodnotíš?
Všichni to bereme jako velký úspěch. Myslím, že o naší účasti na turnaji se budou dlouho mluvit a i my na ní budeme dlouho vzpomínat. Bylo to asi to nejlepší, co jsme mohli v našich dosavadních kariérách zažít. Úspěch na turnaji je o to cennější, že jsme reprezentační tým tvořili až v průběhu dubna. S většinou hráčů jsme absolvovali teprve druhou společnou akci, a přesto jsme se prezentovali dobrým fotbalem se skvělými výsledky.

Jaký bude tvůj program na nejbližší období? Třeba i v souvislosti s případnou reprezentací..
Teď musíme nejprve dojet ligovou sezónu tady na Spartě. Zatím jsme první v tabulce a rádi bychom na tomto místě také zůstali. S akademií náš čeká turnaj v Itálii a tam bych chtěl také uspět a uhrát nějaký dobrý výsledek. V nové sezoně bych pak chtěl být znovu stabilním členem sestavy Sparty a s reprezentací do šestnácti let bych chtěl absolvovat turnaj ve Španělsku, který je na programu v listopadu. Důležité bude hlavně to, abych zůstal zdravý a abych pravidelně nastupoval ve Spartě. Od toho se bude všechno odvíjet.

2022-05-09_poturnay_clanek.jpg
Matyáš Poturnay ve finále Memoriálu Vlastislava Marečka proti pražské Slavii. Sparta vyhrála 3:1.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS