Akademie patří podle studie FIFA mezi světovou elitu

Akademie patří podle studie FIFA mezi světovou elitu

Aleš Roll
22.10.2021
FAČR

Fotbalová asociace České republiky se zúčastnila výzkumu světové fotbalové federace (FIFA), který byl zaměřen na rozvoj talentovaných hráčů. Hodnocení pro Regionální fotbalové akademie FAČR (RFA) a Klubové akademie vyznívá výborně.

Do analýzy FIFA se zapojilo více než 1000 akademií ze 130 členských zemí. V České republice poskytlo data k výzkumu celkem 12 akademií, z toho 3 se zapojily do hloubkové analýzy. Čtyři akademie zahrnuly do studie i své dívčí týmy.

Za Fotbalovou asociaci České republiky (FAČR) se do srovnávací studie FIFA zapojilo šest Regionálních fotbalových akademií FAČR a stejný počet Klubových akademií. Jejich seznam najdete na konci článku.

Regionální fotbalové akademie a Klubové akademie spadají do programu Talentované mládeže Fotbalové asociace České republiky. Ředitelem Oddělení elitní mládeže FAČR je někdejší reprezentant Karel Poborský.

FIFA hodnotila akademie podle schopnosti splnit 74 kritérií. Nejlepší země splnily 49 kritérií, české akademie 45, což je výborný výsledek!

České akademie byly nejvíce oceněny za vybavení a zázemí, které svým hráčům poskytují. Tam dosáhly 90procentního naplnění, což je vysoko nad průměrem nejlépe postavených zemí světa dle FIFA rankingu.

Skvěle se české akademie umístily také v hodnocení individuálního rozvoje hráče, i tam skončily v průzkumu nad nejlepšími zeměmi světa. Podobně nadprůměrného výsledku dosáhly Regionální fotbalové akademie a Klubové akademie i v oblasti, která zkoumala péči o hráče po stránce psychologické a fyzické.

České akademie se zařadily mezi nejlepší i v počtu tréninkových týdnů v období jedné sezony, a to zejména u chlapců. U věkových kategorií U6 až U11 dokonce RFA FAČR a Klubové akademie převyšují průměrný počet tréninkových týdnů nejlepších světových akademií. V kategoriích U16 až U21 jsme také nad průměrem.

Zajímavé je také to, že akademie v České republice převyšují světový průměr především v počtu tréninkových jednotek během jednoho týdne. Zatímco například u kategorie U12 až U15 mají chlapci v průměru 6 tréninků týdně, průměr dvaceti nejlepších členských států FIFA je přibližně na 4 trénincích za týden.

blab6696.jpg

Také u starších kategorií U16 až U21 mají české fotbalové akademie v průměru o jeden trénink v týdnu více než je světový průměr. V kategorii U12 až U15 trénují více než je obvyklé ve světě i dívky z akademií, oproti průměru nejlepší dvacítky zemí v žebříčku FIFA mají české dívky týdně o trénink více.

Výborně jsou na tom české akademie v individuální přístupu k hráčům. Co se týká počtu individuálních tréninků za týden, v žákovské kategorii U12 až U15 jsou nad nejlepšími světovými zeměmi jak chlapci, tak dívky.

Skvělá je statistika počtu utkání v sezoně. A to zejména u chlapců v kategorii U6 až U11, kdy hráči v českých akademiích sehrají ročně o třetinu více utkání než jejich vrstevníci v nejlepších zemích dle FIFA žebříčku. Češi odehrají v sezoně v této věkové kategorii přes 60 utkání, světový průměr je sotva 40 duelů.

V prostřední sledované kategorii U12 až U15 není proti světové špičce téměř rozdíl. Čeští akademičtí hráči v kategorii U16 až U21 však mají rovněž větší zápasovou praxi, než je světový průměr. Asi o pět utkání ročně.

I dívky v kategorii U12 až U15 sehrají za sezonu více utkání, než je běžné ve světě, v kategorii U16 až U21 ovšem zase méně.

Mezi světovou elitu se české akademie řadí rovněž v hodnocení personálního složení. Kladně je hodnocen počet trenérů, zároveň i skladba zaměstnanců, přítomnost pozice šéftrenéra a výkonného ředitele akademie. Oceněn byl i počet trenérů na hlavní pracovní poměr, tedy zaměstnanců na plný úvazek.

Oproti světové špičce ovšem v tomto směru stále ztrácíme a převažují trenéři, jejichž činnost u akademií není tou hlavní. Zatímco průměr nejlepších 20 zemí světového žebříčku říká, že v každé akademii je 21 zaměstnanců na hlavní pracovní úvazek a počet těch vedlejších je nižší, v akademiích v Česku je v průměru 14 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, zatímco na vedlejší pracovní poměr je jich průměrně skoro 30.

I přes drobné nedostatky jsou Regionální fotbalové akademie FAČR a Klubové akademie, které se výzkumu za český fotbal zúčastnily, hodnoceny výborně a nadprůměrně. Systém pro talentovanou mládež v České republice tak dostal významné ocenění od FIFA a vysvědčení, že patří mezi světovou špičku.

Akademie zapojené do studie FIFA:

Regionální fotbalové akademie FAČR (RFA)

RFA Jihočeského kraje

RFA Moravskoslezského kraje (Karviná + Ostrava)

RFA Pardubického kraje

RFA Plzeňského a Karlovarského kraje

RFA Ústeckého kraje

Klubové akademie

1. FC Slovácko – dívky

AC Sparta Praha – dívky i chlapci

FC Baník Ostrava – chlapci

FC Viktoria Plzeň – chlapci

FK Pardubice – dívky

SK Slavia Praha – dívky i chlapci


Vybrané grafy ze studie FIFA:

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS