Bohuslav Musil popisuje své dvouleté působení v RFA Kraje Vysočina

Bohuslav Musil popisuje své dvouleté působení v RFA Kraje Vysočina

Jakub Pavlas
08.07.2021
Jihlava

Nový absolvent Bohuslav Musil bude rád vzpomínat na působení v RFA v Jihlavě. Popisuje její denní režim a celkové působení v akademii a nabádá mladší hráče, ať určitě neváhají a svoji šanci v Regionální fotbalové akademii určitě využijí.

Nedávno bylo ukončené tvé dvouleté působení v Regionální fotbalové akademii Kraje Vysočina, jaký z toho máš pocit?

Loučilo se mi s akademií těžko, nejen s jejím fungování, ale hlavně s trenéry, kteří mi přirostli k srdci a budu na ně určitě v dobrém vzpomínat.

Jak teď zpětně vzpomínáš na působení v RFA, myslíš si, že tento systém tě posunul kupředu do vrcholového fotbalu?

Akademie mě rozhodně hodně posunula kupředu, jak fotbalově, tak i k větší samostatnosti. Svého rozhodnutí vstoupit do akademie jsem nikdy nelitoval, spíše naopak. Budou mi chybět aktivity, které pro nás akademie připravovala i mimo fotbal, například hokej, tenis, badminton, plavání, lyžařské kurzy, atd. Myslím, že je super se všestranně sportovně rozvíjet.

Jsi schopný nám stručně popsat běžný, denní režim v akademii?

Akademický režim začíná v 7,00 hod snídaní (skvělá snídaně bufetového stylu). Po snídani byl společný odchod do školy. Některé dny byly v rozvrhu dopolední tréninky. Po ukončení školy následoval trénink a 1x týdně kompenzace a plavání. Akademie zajištovala celodenní stravu, včetně svačin. Po ukončení tréninku jsme buď odcházeli domů nebo na internát.

Ve tvém dvouletém působení v RFA vás zasáhl Covid a dlouho jste neměli umožněno trénovat, jak vypadaly individuální tréninky?

Každý den jsme měli naplánované tréninky v aplikace XPS podle kterých jsme plnili zadané úkoly (cvičení, běhání, posilování atd.). Kromě toho jsme plnili i různé individuální výzvy.

Myslíš si, že tě tato krize fotbalově pozastavila, či naopak jsi zapracoval na individuálních nedostatcích?

Neřekl bych, že mě krize úplně pozastavila, ale byla to těžká doba i pro fotbal, protože mi hlavně chyběli kolektivní tréninky a zápasy. Myslím si, že jsem některé individuální nedostatky odstranil, ale kolektivní hře se to nevyrovná.

boda 7.jpg

Kteří trenéři tě za dobu působení v akademii vedli? Chtěl bys jim něco vzkázat?

Během mého působení v akademii mě vedli trenéři Pavel Benda, Tomáš Kaplan, Marek Hábl, Pavel Tvarůžek a Jakub Pavlas. Chtěl bych jim v první řadě poděkovat za všechno, co mě naučili, a co mně samotnému předali a jsem jim za to vděčný. Na každý trénink jsem se těšil, kromě fotbalové dřiny jsem s nimi užil i spoustu legrace.

Jak jsi byl spokojený s celkovou ,,výchovou‘‘ v RFA? Co se týče trenéru, fyzioterapeutů, popřípadě vychovatelů, apod.?

Jak už jsem zmiňoval, trenéři mně přirostli k srdci svým profesionálním i lidským přístupem, takže jsem s výchovou celého realizačního týmu a vedením naprosto spokojen.

Budeš na akademii, tak i na klub FC Vysočina Jihlava, vzpomínat rád?

Určitě budu jak na FC Vysočina Jihlava, tak na RFA Jihlava vzpomínat velmi rád, potkal jsem tady spoustu skvělých lidí, jak trenérů, tak spoluhráčů.

Co bys vzkázal svým mladším vrstevníkům, kteří se třeba právě rozhodují nad příchodem do Regionální fotbalové akademie?

Z vlastní zkušenosti vím, že je to těžké rozhodování, ale vždy jsem byl rád, že jsem se pro akademii rozhodl. Všem, kteří váhají bych vzkázal, ať rozhodně tuto šanci využijí.

Od nové sezóny budeš působit v FC Baník Ostrava, jak vnímáš tuhle novou příležitost?

Přestupu předcházelo dlouhé rozhodování, jakou cestou se mám dále vydat. Nakonec jsem se rozhodl, že přestoupím do FC Baník Ostrava a vnímám to jako velkou příležitost a výzvu s kterou mám chuť se poprat.

V jaké kategorii budeš působit?

Budu hrát s o rok staršími za kategorii U17

Přeci jenom je to dlouhá vzdálenost od tvého rodného domova, už máš v hlavě namyšleno, jak to bude probíhat? Například ve školním roce?

Vím, že je to podstatně větší vzdálenost než doposud. V Ostravě mám zajištěný internát, jak během školního roku, tak během prázdnin. Vzhledem k tomu, že se hrají soutěže o víkendech počítám s tím, že každý týden se domů nedostanu.

Nedávno jsi byl na reprezentačním srazu, jaké to bylo?

Reprezentační sraz byl pro mě velkou zkušeností. Panovala tam výborná nálada jak s trenéry, tak se spoluhráči. Obléct reprezentační dres je skvělý, nepopsatelný zážitek. Myslím si, že je to sen každého kluka, který má rád fotbal. Jsem rád, že jsem to mohl zažít a moc bych si přál, aby se to opakovalo. Je to velká motivace do budoucna.

A poslední otázka, jakou střední školu sis vybral?

Vybral jsem si Obchodní akademii v Ostravě, maturitní obor Ekonomika a Sport.

boda 6.jpg

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS