Výborné zázemí pro chod RFA Kraje Vysočina

Výborné zázemí pro chod RFA Kraje Vysočina

Jakub Pavlas
12.05.2021
Jihlava
FAČR

Regionální fotbalová akademie Kraje Vysočina se může bezpochybně opřít o tréninkové zázemí především díky dominantnímu klubu FC Vysočina Jihlava. Využívají hřiště jak v Jihlavě, tak i v jejím okolí. K dispozici mají travnaté hřiště, i hřiště s umělou trávou.

V letním období využívají převážně rezervní hřiště v Jiráskově ulici, které je vždy skvěle upraveno, a hráči zde mají velice kvalitní podmínky pro svůj fotbalový rozvoj. Dále mají připravenou plochu v nedalekém Antonínově Dole, kde se také mohou pyšnit s pěkným a velmi upraveným povrchem. Hráči někdy dokonce dostanou příležitost, aby trénovali na hlavním hřišti FC Vysočina Jihlava. Tato možnost je pro hráče RFA určitě velikou motivací pro jejich další práci a jsou částečně přiblíženi k velkému fotbalu.

V zimním období je to ale obtížnější, co se týče umělých ploch, tudíž když není k dispozici umělá tráva Na Stoupách, mají hráči a realizační tým možnost využit umělé trávy v Lukách nad Jihlavou, tuhle variantu vedení RFA uvítalo.


Situaci s využíváním fotbalových hřišť v Regionální fotbalové akademii Kraje Vysočina nám přiblíží Marek Hábl, šéftrenér RFA.

Pane trenére, jak moc jste spokojený s počtem a kvalitou ploch pro váš tréninkový proces?

Máme vynikající spolupráci s dominantním klubem v regionu, FC Vysočina Jihlava, který nám umožňuje využívat plochy, o něž se stará. I díky správcům máme velmi krásná travnatá hřiště v okolí a to v Antonínově Dole a Vyskytné. Dále využíváme vedlejší plochu na hlavním stadionu v Jihlavě a občas můžeme využívat i hlavní plochu, která je vždy vysoce oceňována v porovnání s kluby 1. i 2. ligy. Takže máme k dispozici čtyři travnaté plochy velmi vysoké kvality, což je potřeba vyzdvihnout a nebrat to jako samozřejmost a opravdu si toho velmi vážíme.

Jaké všechny hřiště využíváte a které nejvíce?

Díky rotaci hřišť, i pro ostatní mužstva v dominantním klubu, kterých je opravdu hodně, nejde říct, která hřiště využíváme více a která méně. Zřejmě i proto jsou všechna hřiště ve výborné kondici. A mít možnost využívat na Vysočině přírodní trávu i v listopadu, tak je znovu potřeba smeknout před prací správců za pomoci vedení klubu, kterou odvádějí. Zpravidla se mládež už v září pomalu stěhuje na umělé trávníky, což v době růstu organismu není zrovna optimální a my jsme stále na přírodní trávě.

Mluvíte hodně o plochách, která jsou mimo Jihlavu, není problém s dopravou na dané místo? Jak to vlastně probíhá?

Opět je potřeba vyzdvihnout spolupráci s dominantním klubem FC Vysočina Jihlava, který nám zajišťuje dopravu na místo i zpět. Odjíždíme vždy z hlavního stadionu, který sousedí s "naší" ZŠ Rošického, kterou kluci z RFA Kraje Vysočina navštěvují, a na hlavním stadionu mají i zázemí v podobě kabin, opět díky FCV, které jsme ovšem v době Covidu ze známých důvodů nemohli využívat. V době pandemie byl problém v tom, že jsme nemohli trénovat v plném počtu, a nejezdili jsme tak trénovat mimo areál. Od tohoto týdne ovšem už trénujeme v plném počtu a opět využíváme dopravu, za což je potřeba vedení klubu FCV poděkovat.

Jak to vlastně probíhá s plochami v zimním období? Které umělé trávy v zimě využíváte?

Tak toto je asi největší problém, jelikož krajské město disponuje pouze jednou umělou trávou normálních rozměrů a při takovém množství týmů, které se neustále rozšiřují o děvčata, je problém najít čas, který je navazující na školu. Využíváme umělou trávu u ZŠ Rošického, která ale díky rozměrům pojme pouze jedno mužstvo. A proto jsme nuceni využívat nadstandardních vztahů FCV s klubem v Lukách nad Jihlavou, kam v zimních měsících máme možnost jezdit. Jsme za to samozřejmě rádi, ale optimální to z hlediska zdraví není, jelikož se cesta někdy díky dopravní situaci protáhne a kluci jsou ve zpocených věcech víc než je zdrávo.

Dokonce je vám umožněno trénovat i na hlavním hřišti v Jiráskově ulici, jak vnímáte tuto variantu?

Tak za tento bonus jsme neskutečně rádi, přestože to není pravidelně. Kdo z profesionálních klubů, nejen v republice umožní žákům trénovat na hlavním hřišti, tedy tam, kde směřují sny a ambice mladých talentů. I to dokazuje trend, který klub nastavil v podobě dávání příležitosti svým odchovancům v hlavním týmu dospělých už v dorosteneckém věku.

Berete to i jako motivaci pro hráče, jaké jsou jejich reakce?

Reakce kluků jsou nejprve taková, že tomu sami nevěří, ale poté je na nich vidět velké nadšení, což je asi pochopitelné. Tak jak jsem zmiňoval v předešlé odpovědi, tato motivace je i cílem klubu. Jsme samozřejmě rádi, že těm, kterým se v tomto ročníku dává příležitost v mistrovských utkání Fortuna Národní ligy, jsou i odchovanci, kteří prošli RFA Kraje Vysočina - Karel Pojezný, Fares Shudeiwa a Adam Ritter. A už teď se mluví o tom, že v létě přejdou do přípravy další hráči, kteří prošli RFA Kraje Vysočina. To by měla být pro kluky z naší RFA motivace do budoucna, že se na hlavním hřišti neobjeví několikrát za rok na tréninku RFA Kraje Vysočina, ale že zde mohou pravidelně hrát minimálně druhou nejvyšší profesionální soutěž dospělých v republice.

Může to být motivace i pro budoucí hráče se dostat do výběru RFA?

Pevně věříme, že ano. Naším cílem je jim tento sen pomoci naplnit a po zkušenosti v dospělém mužstvu v Jihlavě se odrazit i k lepším adresám, jako se to v dřívějších dobách podařilo hráčům jako jsou Vydra, Masopust, Tecl, Gebre Selassie, Kopic a jiní.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS