Šíp s Daňkem pomohli Olomouci k bodu

Šíp s Daňkem pomohli Olomouci k bodu

Aleš Roll
21.04.2021
Olomouc
FAČR

Absolventi Regionální fotbalové akademie Olomouckého kraje (RFA) Kryštof Daněk a Jáchym Šíp pomohli Olomouci k bodu v zápase s Českými Budějovicemi. Šíp odehrál celý druhý poločas, v němž Sigma stáhla skóre z 0:2 na 2:2, Daněk vstřelil vyrovnávací gól.

Sigma v Českých Budějovicích rychle prohrávala, do šaten šla o poločase za nepříznivého stavu 0:2. Do druhé půle udělal trenér Radoslav Látal dvě změny, na hřiště přišel i osmnáctiletý Jáchym Šíp, absolvent RFA FAČR.

Pro rychlostně vybaveného záložníka to byl teprve druhý ligový zápas, premiéru zažil na začátku dubna v domácím zápase proti Olomouci. V 51. minutě duelu na jihu Čech se dostal do obrovské příležitosti, po přihrávce Davida Housky se Šíp hnal sám na brankáře, ten však jeho slabší přízemní střelu kryl.

V 71. minutě se již za stavu 1:2 dostal na hřiště i druhý z absolventů olomoucké akademie Kryštof Daněk. O devět minut později navíc srovnal na konečných 2:2. David Houska poslal centr před branku, kde si pro něj došel Florent Poulolo. Jeho hlavička skončila na břevně, ale k úspěšné dorážce se dostal Daněk.

Osmnáctiletý Daněk nastoupil po třízápasové pauze způsobené nemocí a ve svém dvacátém ligovém utkání vstřelil svůj třetí gól ve Fortuna lize.

„Cením si jedné věci – ve druhém poločase ukázali hráči charakter. Musím říct také další věc – konec poločasu jsme dohrávali s několika našimi odchovanci – Daněk, Šíp, Zifčák, Chytil, Látal. To mě těší, že do zápasu naskočili a snažili se utkání zvrátit. Což se nám i podařilo,“ zmínil po utkání kouč Látal.

Kariéru mládežnických reprezentantů Šípa i Daňka sleduje i Martin Kotůlek, vicemistr Evropy z roku 1996 a šéftrenér Regionální fotbalové akademie Olomouckého kraje. „Jsme rádi, za to, že se jim daří a že se jim povedl i tento zápas v Českých Budějovicích. Oba kluci nastoupili do akademie hned na začátku při jejím založení, kvalitu prokazovali vždy, a to i přesto, že jsme je zařadili se staršími kluky,“ říká Kotůlek.

Jednapadesátiletý kouč je rád, že Šípovi s Daňkem dala Sigma šanci v A-týmu již v dorosteneckém věku. „Je skvělé, že jim Radek Látal dal příležitost už v sedmnácti trénovat s prvním týmem. Kryštof mu to vrací, v pokutovém území je nebezpečný a dostává se do šancí. Jáchym toho ještě tolik neodehrál, ale je to obrovsky rychlý a tahový hráč, který se nikdy nevzdává a chce být nejlepší,“ vzpomíná Kotůlek.

Zdroj fotografií: FAČR a sigmafotbal.cz

dsc08495-2-1.jpg

Jáchym Šíp při střeleckém pokusu z 51. minuty

dsc08654-2-1.jpg

Gól Kryštofa Daňka na konečných 2:2

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS