Akademie jsou krok vpřed, říkají absolventi

Akademie jsou krok vpřed, říkají absolventi

Aleš Roll
10.04.2021
Jihlava
Brno
FAČR

Absolventi Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA) už se prosazují v profesionálních soutěžích. Třeba v kádru druholigové Vysočiny Jihlava jsou nyní čtyři, z toho tři na jaře nastupují pravidelně už v osmnácti letech.

Regionální fotbalová akademie Kraje Vysočina vychovala pro současný druholigový tým FC Vysočina Jihlava záložníky Farese Shudeiwu, Adama Rittera a obránce Karla Pojezného. K nim ještě přidejme záložníka Michala Ševčíka, který je absolventem RFA Jihomoravského kraje a na Vysočině hostuje z Brna.

Shudeiwa i Ševčík nastoupili ve všech pěti jarních zápasech Jihlavy, Ritter chyběl v jednom a Pojezný, který se vrací po zranění, zatím na jaře jednou střídal.

Všichni se shodují, že jim akademie ve fotbalovém rozvoji pomohly a že je do profesionálního fotbalu posunuly.

„Myslím si, že mě akademie hodně posunula, měli jsme tady dvoufázové tréninky a určitě mi to pomohlo. Hodnotil bych to jako důležitý krok v mé dosavadní kariéře,“ říká Fares Shudeiwa, hráč s exotickým jménem.

Osmnáctiletý záložník si myslí, že druhá liga je pro mladého hráče ideálním startem v dospělém fotbale. „Druhá liga je náročná soutěž, je hodně soubojová a fyzicky obtížná. Je to výborný odrazový můstek, který nás může v kariéře posunout dál,“ přemýšlí Shudeiwa.

Vzhledem ke svému původu, maminka je Slovenka, otec z Jemenu, sám má však české občanství, si může vybírat, za jakou reprezentaci bude startovat. V únoru ho povolal národní tým Slovenska do 19 let a on za něj odehrál přípravné utkání proti Maďarsku.


V mládežnických kategoriích však může národní tým ještě změnit a sám nevylučuje, že by v budoucnu reprezentoval Česko. „Kdyby byla možnost nastoupit ve dvacítce za Česko, určitě bych o tom přemýšlel,“ říká Shudeiwa. Trenér české reprezentace do 20 let Jiří Žilák je každopádně se šikovným středním záložníkem v kontaktu.

Michal Ševčík má trochu jiný příběh. Je sice odchovancem FŠ Třebíč stejně jako Shudeiwa, jeho kmenovým klubem je ale Zbrojovka Brno a je absolventem Regionální fotbalové akademie Jihomoravského kraje se sídlem v Brně.

Ševčík už má dokonce za Zbrojovku jeden start v nejvyšší soutěži. Ve 4. kole tohoto ročníku Fortuna ligy odehrál 25 minut domácího duelu s Olomoucí (2:4). Na začátku října však kývl na nabídku hostování v druholigové Jihlavě. „Základ je pro mě hrát. Takže než sedět na lavičce a dostat pár minut, byť v první lize, tak budu raději nastupovat do celých zápasů ve druhé lize a získám herní vytíženost,“ zamýšlí se Ševčík.

Druhou ligu vidí také jako velice vhodný start pro hráče při přechodu z dorostu do profesionálního fotbalu. „Každý hráč potřebuje dostat šanci. Mladí kluci jako já musí sbírat zkušenosti a sám na sobě cítím, že čím více dostanu šanci, tím více se zlepšuji. Jsem rád, že jsem se rozhodl pro hostování v Jihlavě. Už teď můžu říct, že mi ten půlrok tady hodně dal a ve srovnání s mými vrstevníky, kteří třeba kvůli zrušeným neprofesionálním soutěžím nehrají, bych mohl mít náskok,“ domnívá se Ševčík.

Na jaře začal Ševčík hrávat pravidelně, už v zimní přípravě se stal nejlepším střelcem Vysočiny, v prvním jarním kole to pak potvrdil svým premiérovým soutěžním gólem v profesionálním fotbale. Český reprezentant do 19 let si uvědomuje, že do současné pozice mu určitě pomohlo dvouleté působení v regionální akademii FAČR.

„Určitě mě to posunulo, tréninky byly dvakrát denně, pořád jsem trénoval a díky tomu jsem tam, kde jsem. Naučilo mě to se třeba i správně stravovat, od rána, kdy jsem vstal, jsme měli jasně daný jídelníček, neměl jsem prostor jíst něco nezdravého. Další věcí byly pochopitelně tréninkové návyky, důraz na práci s míčem a třeba i začlenění do party,“ vzpomíná osmnáctiletý záložník.

Podobně to vidí i Adam Ritter, který prošel stejně jako Shudeiwa nebo Pojezný jihlavskou regionální akademií. „Působení v akademii mi dalo dost zkušeností. Byl to krok vpřed. Měli jsme ranní i odpolední tréninky, do toho i nefotbalovou sportovní průpravu, hlídanou stravu, mentální přípravu, InBody měření, prostě veškerou péči. Určitě to prospělo nám všem, co jsme tam byli,“ zamýšlí se záložník Ritter.

Jeho názor podtrhuje i stoper Jihlavy Karel Pojezný. „V RFA jsem poznal, co obnáší profesionální život fotbalisty. Zjistil jsem, že musím obětovat více volného času pro fotbal. Je to velice dobrá průprava pro profesionální fotbal. Ukázali nám, co to vše obnáší a díky tomu jsem teď v A-týmu Vysočiny,“ uzavírá devatenáctiletý obránce.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS