Realizační tým RFA Pardubického kraje podpořil dobrou věc

Realizační tým RFA Pardubického kraje podpořil dobrou věc

Aleš Roll
23.12.2020
Pardubice
FAČR

Projekt Dětský domov Cup (DD Cup) sice koronavirová situace omezila, v adventním čase ale přišel s novou výzvou. Jednalo se o online závod, kdy se týmy z dětských domovů snažily naběhat nebo najezdit na kole co nejvíce kilometrů.

Do výzvy se zapojilo 10 dětských domovů, asi 200 závodníků složených z dětí ale i vychovatelů, kteří naběhali dohromady neskutečných 250 km! Další kilometry najezdili na kole, ale také si zahráli fotbal, hokej, stolní tenis, nebo jiné sporty.

„Pauza, kterou způsobila současná epidemická situace, nám přišla dlouhá, a navíc jsme zjistili, že děti přestávají sportovat. Proto jsme udělali v adventním čase výzvu, která měla děti motivovat a alespoň částečně nahradit závody DD Cup,“ vysvětluje Michaela Veselá, manažerka sociálních projektů FAČR.

Výzva trvala od 10. do 20. prosince a probíhala tak, že si dětské domovy udělali sportovní den, kde se běhalo nebo soutěžilo v jiných sportech. Většinou se běhalo venku, jezdilo na kolech a někde zvolili i tělocvičnu nebo trenažéry. Všichni se také věnovali vzdělávacím materiálům (www.fotbal.cz - Trénuj doma a www.policie.cz - Markétina dopravní výchova).

20201219_164947.jpg

Děti motivovali také mládežničtí reprezentační trenéři Jiří Skála, Jiří Žilák, David Holoubek, Karel Havlíček a Jan Suchopárek, kteří společně natočili pozdrav, jenž pak putoval do dětských domovů. Svůj vzkaz vytvořila i Policie ČR.

Do výzvy se zapojilo těchto deset dětských domovů: Hora Sv. Kateřiny, Dolní Počernice, Tachov, Vizovice, Dolní Lánov, Ostrava Vizina, Radkov Dubová, Cheb a Horní Slavkov, Pardubice a Lipová u Šluknova.

V Praze a Pardubicích vyrazila za dětmi do dětských domovů i výprava z Fotbalové asociace České republiky. V Praze za dětmi přijel Tomáš Pešír, vedoucí A-týmu reprezentace a Iveta Vondrová, ředitelka oddělení reprezentace. Česká fotbalová reprezentace je patronem fotbalové části DD Cupu a dlouhodobě ho podporuje.

„Jsem moc ráda, že se povedlo najít pro děti alternativní náplň DD Cupu a že se zapojily v tak hojném počtu. Také bych chtěla ocenit pracovní nasazení Míši Veselé, díky kterému se vše zvládlo skvěle připravit a my jsme si mohli užít skvělé odpoledne s dětmi,“ uvedla Iveta Vondrová.

V Pardubicích děti při jejich sportovním dni navštívila výprava z Regionální fotbalové akademie Pardubického kraje, šéftrenér Ladislav Matras, hlavní trenér U14 Miroslav Jirka a manažer akademie Daniel Palaščák.

„Jsem moc rád, že jsem se mohl podobné akce zúčastnit a udělat tím radost dětem, které doposud v životě neměli tolik štěstí. Přiznám se, že když mi při loučení jeden z těch nejmenších prcků řekl, že by si mě tam chtěl nechat, tak jsem byl v takovém rozpoložení, že bych si ho nejraději odvezl hned domů,“ svěřil se Ladislav Matras, který se do závodů s dětmi zapojil i aktivně a kromě fotbálku, který si s dětmi zahrál, závodil i v běhu.

Adventní výzva tak určitě splnila svůj smysl. „Šlo nám o to ukázat, že i když se v současné době nemůžeme potkávat, tak sportovat, i když s omezením, se určitě dá,“ uzavírá Veselá.

IMG-20201219-WA0027.jpg

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS