Trenéři akademií „ladí formu“ na nový školní rok

Trenéři akademií „ladí formu“ na nový školní rok

Aleš Roll
06.08.2020
FAČR

Šéftrenéři a hlavní trenéři Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA) se na začátku srpna sešli v obci Dříteč v Pardubickém kraji, aby se společně připravili na nadcházející školní rok. Na programu jednodenního semináře byla kromě teoretické části také praktická ukázka tréninku.

Letní seminář regionálních fotbalových akademií bývá zpravidla třídenní, kvůli nestabilní situaci v souvislostí s koronavirem proběhl tentokrát v trochu pozměněné a zredukované formě. „Určitě je to důležitá a přínosná akce, proto jsme ji chtěli alespoň nějak zachovat. Je to vlastně takové finální školení před novým školním rokem," uvedl Karel Poborský ředitel Úseku elitní mládeže FAČR a vedoucí RFA.

Během dopoledne čekaly trenéry po úvodním slově Karla Poborského tři přednášky. Garant profesionálního fotbalu z Úseku trenérů FAČR Verner Lička se věnoval zejména individuálních dovednostem hráčů při hře bez míče. „V součinnosti hráčů bez míče zaostáváme. Jakmile jsou hráči dál od těžiště hry, přestávají hrát. A to je chyba," vysvětlil Lička, někdejší útočník a československý reprezentant.

V odpolední části se všichni přesunuli na ukázkový trénink na místní hřiště. Tréninkovou jednotku vedl s hráči RFA Pardubického kraje Pavel Frýbort, manažer rozvoje a kvality FAČR. Pro přihlížející trenéry akademií komentoval jednotlivé činnosti pomocí bezdrátového mikrofonu Lička. „Oproti běžnému tréninku se často přerušovalo. To proto, že nás chtěli upozornit na chyby a ukázat je tak i ostatním trenérům. Bylo to zajímavé a myslím, že mi to pomohlo," svěřil se Vojtěch Kubín, hráč RFA Pardubického kraje.

Po skončení tréninku, v jehož závěru už všechny aktéry skrápěl déšť, si ještě trenéři spolu s metodickým štábem jednotlivé tréninkové moduly zhodnotili a dali si tak zpětnou vazbu. „Kdybych měl uvést své pocity, tak jsou maximálně silné a pozitivní. Pro mě je to takový nejefektivnější a nejpříjemnější přístup k vnitřnímu vzdělávání. Je potřeba se potkávat a dát si zpětnou vazbu, to propojení teorie s praxí a následná diskuze jsou obrovsky účinné. Myslím si, že akce jako tato jsou nejefektivnější způsobem, jak se posouvat dál," uzavřel Lička.

Kromě šéftrenérů a hlavních trenérů se v uzavřených skupinkách setkali v dalších dnes i ostatní členové realizačních týmů všech akademií – trenéři brankářů, fyzioterapeuti a další.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS