Lukáš Endl odehrál  za Brno celý zápas

Lukáš Endl odehrál za Brno celý zápas

Aleš Roll
22.03.2021
Brno
FAČR

Lukáš Endl se ve 24. kole Fortuna ligy vrátil do sestavy Zbrojovky Brno. Absolvent Regionální fotbalové akademie Jihomoravského kraje nastoupil v základní sestavě a odehrál celé utkání v Příbrami (1:1).

Lukáš Endl oslavil minulou středu osmnácté narozeniny, o tři dny později pak nastoupil v základní sestavě Zbrojovky v záchranářské bitvě s Příbramí. Na pravém kraji tříčlenné obrany odehrál celý zápas.

Ligový debut zažil Endl v sedmnácti letech hned v 1. kole současného ligového ročníku v domácím duelu proti Spartě (prohra Brna 1:4), kde nastoupil v základní sestavě. Poté naskočil coby střídající ještě do dvou zápasů, přišlo zranění a dlouhá herní pauza. Reprezentační obránce výběru do 19 let se pak do ligy vrátil až ve 21. kole na konci února proti Plzni (prohra Brna 0:1), tam však odehrál jen tři minuty.

V Příbrami za Brno nastoupil i další absolvent Regionální fotbalové akademie Jihomoravského kraje, Daniel Fila, který v minulém kole s Jabloncem vstřelil svůj první ligový gól. Možná i to mu pomohlo do základní sestavy Zbrojovky, v níž už byl potřetí. Střelecky se však osmnáctiletý útočník v Příbrami neprosadil.

Při výhře Olomouce v Karviné (1:0) nechyběl v zahajovací jedenáctce osmnáctiletý záložník Kryštof Daněk, absolvent Regionální fotbalové akademie Olomouckého kraje odehrál na půdě slezského celku 68. minut. V nejvyšší soutěži nastoupil již k 18 utkání, z toho osmkrát to bylo v základní sestavě Sigmy.

Matěj Jurásek, absolvent Regionální fotbalové akademie Moravskoslezského kraje (Karviná) odehrál další utkání za Vlašim, kde je na hostování ze Slavie. Na hrotu útoku v duelu s Třincem strávil 66 minut a přispěl k domácí výhře 1:0.

Jihlava, za niž momentálně nastupují tři absolventi regionálních akademií (Michal Ševčík, Adam Ritter, Fares Shudeiwa) své utkání nakonec neodehrála. Kvůli sněhové nadílce a nezpůsobilému terénu byl zápas přeložen na 24. března.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS