V MOL Cupu dostali příležitost i absolventi akademií

V MOL Cupu dostali příležitost i absolventi akademií

Aleš Roll
04.03.2021
Plzeň
Teplice
Brno
FAČR

Ve středečních osmifinálových utkáních MOL Cupu dostala příležitost řada mladých hráčů a reprezentantů. Někteří z nich zažili soutěžní debut v dospělém fotbale. Mezi nimi například i Tadeáš Vachoušek, absolvent Regionální fotbalové akademie FAČR.

Nejvíce se to mladými hráči hemžilo v utkání Teplic s Brnem (2:0). Za severočeský celek odehrál ve středu obrany celý zápas dvacetiletý Jan Knapík, v závěru utkání si připsal první start za áčko také sedmnáctiletý Tadeáš Vachoušek, reprezentant do 17 let a absolvent Regionální fotbalové akademie Ústeckého kraje.

Na straně jihomoravského celku debutoval za A-tým mládežnický reprezentant Ibrahim Aldin, který v utkání odehrál 23 minut. Do zápasu s Teplicemi zasáhli na straně Brna také absolventi Regionální fotbalové akademie Jihomoravského kraje, který již mají za sebou i prvoligové starty: Daniel Fila odehrál v útoku celé utkání, záložník David Jambor závěrečných 23 minut a obránce Lukáš Endl 14 minut.

V duelu Slavie-Karlovy Vary (10:3) se nejvíce blýskl mládežnický reprezentant Denis Višinský (17 let). Odehrál celý zápas, dal dva góly, na dva přihrál, vybojoval penaltu a po jeho akci padl vlastní gól soupeře.

Za pražskou Slavii nastoupil na závěrečných 21 minut i kapitán a obránce národního týmu kategorie U17 Daniel Samek (17 let), čímž si připsal vysněný první start v A-týmu mistrovského celku. Premiéru v dresu prvního týmu Slavie si prožil také o dva roky starší záložník Matouš Nikl, jenž odehrál stejnou porci minut.

V utkání Liberce s Českými Budějovicemi (1:0) nastoupil k dalšímu utkání za Severočechy dvacetiletý záložník Kristian Michal, odehrál závěrečných 29 minut.

V osmifinále MOL Cupu Plzeň-Hradec Králové (3:1), které se hrálo již v úterý, střídal na závěrečných 16 minut mládežnický reprezentant Josef Koželuh, absolvent Regionální fotbalové akademie Plzeňského a Karlovarského kraje. Pro devatenáctiletého obránce to byl druhý start v soutěžním zápase za A-tým Viktorie, premiéru měl v přechozím kole MOL Cupu. V dresu Hradce Králové odehrál celý zápas mládežnický reprezentační obránce Denis Donát, který už ovšem za druholigový celek nastupuje pravidelně.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS