Reprezentant Endl v sedmnácti nakukuje do ligy

Reprezentant Endl v sedmnácti nakukuje do ligy

Aleš Roll
05.09.2020
Brno
FAČR

V červnu mu bylo sedmnáct, ale už sbírá ligové zkušenosti. V prvním kole proti Spartě nastoupil za Brno dokonce v základní sestavě. „To byla neskutečná ligová premiéra," vzpomíná Lukáš Endl, obránce národního týmu do 19 let a absolvent RFA Jihomoravského kraje.

Nastupujete za ligové Brno, jaká je vaše pozice v týmu?

Začal jsem trénovat s prvním týmem kolem května během pandemie koronaviru. Ze začátku jsem nevěděl, co mám dělat, bylo to všechno o dost rychlejší. Po čtrnácti dnech si to trochu sedlo a bylo to už lepší. Pak přišel první zápas, to bylo ještě na konci minulé sezony ve druhé lize, a spadlo to ze mě. Pak už to bylo lepší a lepší.

Premiéru v nejvyšší soutěži jste si odbyl v prvním ligovém kole proti Spartě. Jaký to byl pocit?

Už jsem nebyl tak nervózní jako před mým prvním zápasem za áčko proti Varnsdorfu. Ale nervózní jsem trochu byl, přeci jen šlo o Spartu. Ale takový zápas jako premiéra v první lize, to bylo opravdu neskutečné.

Ten zápas se Brnu ale výsledkově nevydařil, prohráli jste 1:4 a odehrál jste jen první půli. Jak na ten zápas vzpomínáte?

I přes prohru dobře. V zápase jsme udělali spoustu chyb, ale z toho se právě musíme ponaučit. Byly to hlavně individuální chyby z naší strany, za všechny čtyři góly si můžeme sami. Ve druhé půli už Sparta tolik nepresovala, my jsme se dostali do hry a dali jsme i gól. Jen škoda toho prvního poločasu.

Jste absolvent Regionální fotbalové akademie Jihomoravského kraje. Jak vzpomínáte na tuto akademii?

Byl jsem tam dva roky a bylo to skvělé. Výhodou bylo, že jakmile nám skončila škola, hned jsme měli trénink, okamžitě to navazovalo. Tréninky byly super, mělo to vysokou úroveň, měli jsme tam fajn partu, s kluky se doteď vídám.

Pomohla vám akademie ve fotbalovém rozvoji?

Určitě mi to pomohlo. Původně jsem tam spíše nechtěl, ale přemluvili mě, abych tam šel a moc mi to pomohlo. Byl to krok dopředu a díky tomu jsem se chytil i ve Zbrojovce.

V reprezentaci do 19 let jste jeden z nejmladších, jak se tam cítíte?

Jsem rád, že jsem tady se staršími kluky, že si to můžu zkusit. Budu se snažit, abych se tady prosadil, abych si zahrál a aby mi trenér dával šanci.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS