Lidé z RFA - Petr Kouba: Brankář musí umět hrát nohama

Lidé z RFA - Petr Kouba: Brankář musí umět hrát nohama

Aleš Roll
04.06.2020
FAČR

Vicemistr Evropy z roku 1996 Petr Kouba se stále věnuje brankářům. Za tuto oblast zodpovídá jak v úseku mládežnických reprezentací, tak v Regionálních fotbalových akademiích FAČR (RFA). „V poslední době trávím dost času v kanceláři, ale táhne mě to zpět na hřiště, tam je moje pozice,“ říká někdejší špičkový gólman.

Co přesně máte v regionálních fotbalových akademiích na starosti?

Vše, co se týká brankářů, a s tím související věci. To znamená nastavování tréninkových programů v akademiích nebo třeba i výběr trenérů brankářů do jednotlivých RFA.

Co je důležité rozvíjet u brankářů ve věku 14 a 15 let?

Nedá se říct jedno téma, pozice brankáře je komplexní záležitost, kde je potřeba věnovat se kvalitně technice, psychice, kondici i jiným specifickým věcem, nemohu opravdu vyzdvihnout jednu konkrétní věc, která by se měla dělat. I když jedna tam asi je.

Jaká?

V tomto věku přecházíme na velké hřiště a nejdůležitější je to, aby brankáři navnímali ten obrovský prostor, který najednou kolem sebe budou mít. Následně aby se dokázali při chytání pohybovat v ideálním prostoru a v ideálních úhlech.

Jak by měl vypadat moderní gólman?

Jasným tématem je určitě hra nohama, což vyplynulo ze změn pravidel. Není to však nové téma, v dnešním fotbale se ale ukazuje, že potřeba kvalitní rozehrávky u brankáře a ovládání míče nohama vzrůstá čím dál víc. Když bychom to vzali na procenta, tak si myslím, že dnes je chytání samotné a hra nohama padesát na padesát. Umění chytání a kvalitní rozehrávka by dnes u gólmana měly být vyrovnané.

Dá se poznat na brankáři už v akademiích, že bude jednou mezi elitou?

Myslím, že se dá rozpoznat opravdová kvalita už v tomto věku. Poznáte už v akademii, zda bude jednou brankář vynikající. Netýká se to jen gólmanů, ale i hráčů v poli. Cesta mezi elitu je ovšem ještě dlouhá, může do toho vstoupit spousta, ale opravdu spousta, negativních věcí, které způsobí, že hráč to na vrchol nedotáhne. Ovšem myslím si, že v patnácti letech už se dá říct, že z toho a z toho by jednou mohl být dobrý brankář.

kouba_petr.jpgMáte nyní v akademiích někoho takového?

Tuto otázku slýchávám často a můžu říct, a chci to zaťukat, že každý rok se najde někdo, kdo ten potenciál má. A jsem rád, že to není jen o jednom nebo dvou brankářích, ale dá se tvrdit, že v každém ročníku máme takové tři čtyři.

Je na tom tedy česká brankářská škola stále dobře?

Myslím si, že ano. Svědčí o tom pro mě jeden z nejzásadnějších argumentů, a to je fakt, že evropské týmy se o české brankáře nepřestaly zajímat. Troufám si říct, že český brankář je artikl, který je stále zajímavý, což je pro mě potvrzením, že jsme stále schopni vychovávat kvalitní gólmany.

Čím to, že u gólmanů to jde snáze a o české hráče v poli je zájem ze zahraničí nižší?

Já bych odpověděl spíše na druhou část otázky. Jestli se hráč prosazuje v zahraničí, není podle mě úplně kritérium, které bychom měli mít ohledně jeho kvality. Hráči mají dost prostoru na to se prosadit u nás v české lize. Jestliže jde ven, neznamená to automaticky, že je kvalitní. Každopádně, aby byl hráč kvalitní a prosadil se u nás nebo v zahraničí, musíme mu pomoct my trenéři. Je to i o nás.

Jak moc se opíráte jako trenér brankářů o informační systém XPS?

Je to výborná věc a momentálně nad systémem XPS trávím hodně času. V posledních měsících jsem se této aplikaci věnoval takřka výhradně. Vzhledem k tomu, že my, trenéři brankářů, jsme s XPS začali pracovat jako první a měli jsme s tím největší zkušenosti, požádal mě Karel Poborský (šéf RFA, pozn. red.), abych s touto aplikací pomohl a dostal ji ještě více do akademií, mezi naše reprezentační trenéry a celkově do fotbalového hnutí.

V kanceláři nyní trávíte hodně času, neláká vás to zase zpět na hřiště?

Program XPS a zavádění této aplikace pro potřeby fotbalu mi zabralo hodně času a doufám, že se nyní budu moct soustředit i na další činnosti a že se vrátím brzy na hřiště, protože tam mě to táhne nejvíce. Rád bych už objížděl akademie a byl přímo na hřišti s trenéry a brankáři, tam je moje pozice. Věříme, že od září se nám regionální fotbalové akademie už rozeběhnou podle plánu.


PETR KOUBA (51 let)

trenér brankářů mládežnických reprezentací ČR a Regionálních fotbalových akademií FAČR

Hráčská kariéra: Bohemians, Sparta, La Coruňa, Kaiserslautern, Viktoria Žižkov, Jablonec, Sparta

Reprezentace: 40 zápasů

Úspěchy: stříbro na ME 1996, 5x titul se Spartou, 1x titul La Coruňa, 1x titul Kaiserslautern

Trenérská kariéra: Po skončení hráčské kariéry se věnuje kontinuálně přípravě brankářů.

Zajímavost: Narodil se v rodině slavného československého reprezentanta a brankáře Pavla Kouby, který získal stříbrnou medaili z MS v Chile 1962.

Co je to XPS?

  • XPS network je profesionální software, jenž vznikl na základě potřeb a zkušeností pro řízení tréninků.
  • Slouží trenérům, hráčům, ale i fyzioterapeutům k maximálnímu plánování celého tréninkového cyklu. Přínosný může být pro celý klub.
  • Program XPS momentálně využívá 90 % českých sportovních svazů kolektivních her.
  • Fotbalová asociace České republiky jej využívá při práci s mládeží na úrovni Regionálních fotbalových akademií FAČR i mládežnických reprezentací a dále jej rozšiřuje do celého fotbalového hnutí včetně těch nejmenších klubů.
  • Umožňuje vytvářet tréninková cvičení i plány včetně podrobných kalendářů. Pomocí XPS můžete evidovat docházku, vytvářet si databáze cvičení včetně obrázků a ilustrací.
  • V XPS můžete vytvářet a editovat hráčské statistiky ze zápasů a spoustu dalšího včetně sdílení s ostatními.
  • Systém má i svou mobilní aplikaci. Připravená cvičená tak můžete názorně ukázat hráčům na hřišti, aniž byste s sebou museli neustále mít notebook.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS