Lidé z RFA - Karel Poborský: Naším cílem je profesionální fotbalista

Lidé z RFA - Karel Poborský: Naším cílem je profesionální fotbalista

Aleš Roll
09.07.2020
FAČR

Regionální fotbalové akademie FAČR (RFA) fungují již pět let. „Výsledkem naší práce by měl být profesionální fotbalista potažmo reprezentant,“ říká Karel Poborský, ředitel Úseku elitní mládeže a vedoucí RFA, který se v rozhovoru ohlíží za uplynulou pětiletkou a dívá se i do budoucna.

Jak byste zhodnotil dosavadní činnost akademií?

Je za námi pět let, to nejtěžší už máme za sebou a řekl bych, že fungujeme úspěšně. Jsme respektovaní fotbalovou veřejností, kluby, základními školami, kam naši akademici chodí. Navíc máme nastavené tréninkové moduly, testování, teď zrovna zkoušíme vesty Catapult, které by nám také měly od září pomoct s analýzou výkonnosti hráčů. Myslím si, že regionální akademie jsou dnes naprosto pevnou součástí fotbalové asociace. Je to zcela transparentní projekt a myslím si, že je vedením asociace i lidmi okolo velice pozitivně vnímán, určitě ho chceme tlačit dál a postupně ho zkvalitňovat.

Která věc vám udělala za pět let v akademiích největší radost?

Těch věcí je naštěstí více, ale kdybych měl zmínit jednu, tak je to možná to, že jsme se dostali do základních škol. To bylo asi nejsložitější. Když jsme na začátku přišli za řediteli škol, tak z nás měli obrovské obavy, viděli za námi rozmazlené fotbalisty s nosy nahoře. Nyní máme ale naprosto přátelský vztah.

Jak se to podařilo?

Například i tím, že náš realizační tým je součástí školy, v drtivé většině nám vytvořili kabinet přímo ve škole. Ředitelé škol dnes říkají, že naši kluci z akademií jsou nejméně problémové třídy, které tam mají. Je to i tím, že kluci mají nad sebou naprosto pevný režim, nejen učitele a rodiče, ale i trenéry, kteří mají páky na to děti hlídat a donutit je, aby školu braly naprosto vážně.

Proč stavíte vzdělání u fotbalisty tak vysoko?

Protože si moc dobře uvědomujeme, že povolaných je spousta, ale těch vyvolených budou jednotky. Chceme, aby kluci našli lásku k fotbalu, ale ti, kteří se do profesionálního fotbalu nedostanou, aby plnohodnotně prošli školstvím a byli připraveni pro život.

S čím jste naopak v akademiích nespokojený?

Asi s tím, že nemáme akademii v každém kraji. To je asi takový největší problém a to, co ještě musíme dodělat a zamakat na tom. Je to samozřejmě hodně o financích a o samosprávách v krajích. Není to jednoduché, zvláště v této koronavirové době je velký problém financování takových projektů ze strany samosprávních celků. Kolikrát se městům a krajům ani nedivíme, že najdou důležitější věci, které je potřeba ufinancovat.

Kam se mohou akademie dále posouvat?

Myslím si, že prostor je obrovský. Směrem nahoru, kde je nastaven systém klubových akademií a snažíme se, aby i tam pokračovali hráči ve stejném systému jako v RFA, tak směrem dolů. A tam je náš největší úkol.

_TAU6664poborský karel.JPGProč?

Protože to musíme dostat co nejníže, zkvalitnit práci v podhoubí, už v přípravkách, v mladších žácích. Dosáhnout toho, aby k nám chodili lépe připravení hráči a tím pádem se zkvalitní i naše práce v akademiích.

Jak na to?

Je to obrovský úkol pro celý český fotbal a sport obecně. Potřebujeme dostat více tělocviku do základních škol, jednotlivé sportovní svazy dělají spoustu projektů, pokud se ale nezmění pohled školství na tělesnou výchovu a sport, bude naše práce mnohem složitější.

Jaké konkrétní projekty v RFA chystáte?

Zaobíráme se teď myšlenkou, že doplníme realizační týmy akademií o kondičního trenéra. Tento rok spustíme pilotní projekt v Plzni a budeme mít dost času na to si to vyhodnotit a od září 2021 se k tomu nějak postavit. Vše ale směřuje k tomu, že kondičního trenéra, specialistu na pohyb, budeme potřebovat. Navíc chceme nakoupit další měřící a analytickou techniku a budeme potřebovat někoho, kdo to bude v akademiích řídit a koordinovat. Tohle je tedy pravděpodobně další krok, který nás čeká.

Novinkou je též vstup dívek do akademií již od tohoto září.

Ano, projekt #holkytaky začleňujeme i do akademií. Začneme pilotním projektem v Pardubickém kraji a nejlepší dívky zařadíme do stejného systému, jako mají naši kluci. Strava, internát, více tělocviku ve škole, více fotbalu a tréninků, to vše je čeká. Uvidíme, jak to bude fungovat, já věřím, že bude a že ženský element mezi kluky patří.

Co je vaší vizí v akademiích třeba pro dalších pět let?

Chtěli bychom, aby akademie byly lídrem mládežnického fotbalu v Česku. Chtěli bychom, abychom my byli ti, kteří ukazují, jak to lze dělat. Být zkrátka výkladní skříní mládežnického fotbalu, aby i menší kluby viděly, že je tady partner, který je připraven jim pomoct a který jim ukazuje cestu. Pomáhat můžeme i třeba systémem XPS.

Jak může tento informační systém pomoct fotbalu?

Je to velice pozitivní věc a je hlavně otevřená napříč celým fotbalem. Kdo měl zájem, dostal přístup do systému. Akademie jsou v tomto otevřené všem, takže není problém, aby jakýkoliv trenér, ať už menšího nebo většího klubu, se podíval, jak trénujeme my v akademiích, stáhl si video do telefonu, během pěti minut si připravil trénink a ten pak s jeho klubem provedl. Myslím si, že to je velká výzva pro akademie, ukazovat směr mládežnického fotbalu v Česku.

Někteří absolventi RFA již získali smlouvy v zahraničních akademiích nebo začínají nastupovat v profesionálním fotbale v první či druhé tuzemské lize, těší vás tato skutečnost?

Samozřejmě, s tímto se tento projekt zakládal. Je to důvod, proč to vlastně děláme. Naším cílem není dobře najedený patnáctiletý kluk, naše práce se zúročí až tím, jestli podepíše profesionální smlouvu a jestli bude hrát profesionální fotbal. A jestli někdo z nich dojde do národního A týmu. To je náš cíl a k tomu se upínáme! Naše práce je systematická a dlouhodobá a není úplně dobře měřitelná, jasným výsledkem naší práce by ale měl být profesionální fotbalista potažmo reprezentant.


„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS